Motorsporları dünyası, Çin’in başkenti Beiijng’de düzenlenecek olan ilk FIA Formula-e yarışı sayesinde 13 Eylül’de yepyeni bir çağa adım atıyor. 200 kW’lik (270 bg) elektrikli motora sahip tek kişilik yarış otomobillerinin katılacağı bu şampiyona “sıfır emisyonlu”* araçların araştırılmasında ve geliştirilmesinde önemli bir temel oluşturacak. Sahip olduğu Z.E.** serisiyle elektrik motorlu araçlara büyük önem veren Renault, şampiyonadaki on takım tarafından kullanılacak olan Spark-Renault SRT_01E’nin tasarlanmasında uzmanlığını ortaya koydu. Renault aynı zamanda Alain Prost ve Jean-Paul Driot tarafından kurulan e.dams takımının ünvan ortağı. Sébastien Buemi ve Nicolas Prost, FIA Formula-e şampiyonasının açılış sezonundaki on tur boyunca e.dams-Renault adına mücadele edecekler.
* Sürüş esnasında CO2 yaymaz.
** ZOE, Twizy, Kangoo Z.E. ve Fluence Z.E.
PATRICE RATTI’YE…ÜÇ SORU
RENAULT SPORT TECHNOLOGIES GENEL MÜDÜRÜ
Formula 1’den World Series by Renault’ya kadar uzanan bir yelpazede Renault, motor sporları ile yakından ilgileniyor. FIA Formula-e şampiyonasına yatırım yapmak için nasıl ikna oldunuz?
“Formula-e ile ilgilenmemizin ardında yatan en önemli sebep zaten pek çok yarışta yer aldığımız gerçeğidir. Söz konusu eşsiz ve son derece yenilikçi deneyim, motor sporlarına yepyeni bir görünüm kazandıracak. Bu yeni gidişat, daha şimdiden dört model sunan tamamen elektrikli Renault Z.E. serisinin gelişimi ile ilgili..”
Renault Sport mühendisleri ve diğer kurumlar yarış otomobilini birlikte tasarlama işine ne şekilde giriştiler?
“Spark-Renault SRT_01E’nin ortak bir çabanın ürünü olduğunu söylemem yanlış olmaz. Renault, Dallara, McLaren, Williams ve Michelin: motor sporları dünyasından bu denli büyük ismin geleceğe yönelik bir projede birlikte yer alması muazzam bir olay. Bütün mühendisler ve teknisyenler, aracın yaratılması esnasında büyük bir tutku ve heyecan içinde çalıştılar. Takımlara daha ilk yarıştan itibaren güvenilir ve hızlı otomobiller sunabilmek amacıyla herkes en ufak detayı bile daha da iyileştirmek üzere kendi alanında tüm bildiklerini ortaya koydu. Ne var ki, işimiz daha bitmedi: takımlara ve sürücülere, organize ettiğimiz şampiyonalardakiyle aynı düzeyde teknik desteği sunabilmek üzere her yarışta hazır bulunacağız.”
Renault, Formula-e şampiyonasının beş kurucu ortağından biri ve teknik ortağı. Fakat şirket aynı zamanda e.dams-Renault takımının unvan ortağı…
“Evet. Yeni şampiyonaya olan bağlılığımızı göstermek ve ilave bazı medya yayınlarından istifade etmek istedik. Alain Prost ve Jean-Paul Driot’nun takımıyla güçlerimizi birleştirmemiz gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Alain Prost’un Renault ile birlikte geçen, karşılıklı paylaşılmış bir geçmişi var. Kendisi aynı zamanda markamızın elçisi. Bu iki büyük ismin rekabet dolu geçmişlerinden ilhamla e.dams-Renault için de ellerinden geleni yapacağından eminiz. Sébastien Buemi ve Nicolas Prost’un kısa süre önce gerçekleştirilen testlerde sergiledikleri performanslar ümit vericiydi.”
FIA FORMULA-E ŞAMPİYONASI:
YENİ BİR DÜNYAYA GİRİŞ
FIA Formula-e şampiyonası pek çok alanda ilklere imza atacak. Yarış otomobilleri, takımlar, pistler ve sportif format… Her şeyiyle yeni olan bu rekabet üç temel değer üzerine kurulu: Enerji, Çevre ve Eğlence.
YENİLİKÇİ VE DEVRİMSEL BİR PROJE
FIA (Fédération Internationale de l’Automobile – Uluslararası Otomobil Federasyonu) daha 2011 senesinde tamamen elektrikli otomobillerden oluşan yarış serileri düzenlenmesini istediğini açıkladı. Söz konusu şampiyona, motor endüstrisinin karşılaştığı zorluklara paralel olarak hem araştırmalar için bir temel oluşturacak hem de halkın elektrik motorlu otomobillere ve sürdürülebilirliğe ilgisini artıracak.
Motorsporlarına giren İspanyol iş adamı Alejandro Agag’ın mühendisliği, teknolojiyi, sporu, bilimi ve eğlenceyi bir araya getiren planları, FIA tarafından 27 Ağustos 2012’de onaylandı. Şampiyonanın destekleyicisi, tek koltuğa sahip ilk 40 Formula E yarış arabasını tasarlama ve inşa etme işini Spark Racing Technology’ye verdi. Bu girişimde yer alan teknik ortaklar arasında Renault, elektrikli aktarma organlarının mimarı olarak en önemli rolü üstlendi.
KENTLERDE GEÇEN GLOBAL BİR YARIŞ TAKVİMİ
Elektrik motorlu araçların büyük bir çoğunluğu şehirlerde kullanılıyor. Aynısı, dünyanın bazı en büyük şehirlerinin yollarında, tam on şehir-içi pistte düzenlenecek olan Formula-e yarışları için de geçerli. Eylül ayında başlayıp önümüzdeki senenin Haziran ayında sona erecek olan yarış takvimi, F1’i ve World Series by Renault’yu tamamlayıcı nitelikte.
13/09/2014 Beijing Çin
22/11/2014 Putrajaya Malezya
13/12/2014 Punta del Este Uruguay
10/01/2015 Buenos Aires Arjantin
14/02/2014 Duyurulacak
14/03/2015 Miami ABD
04/04/2015 Los Angeles ABD
09/05/2015 Monaco Monaco Prensliği
30/05/2015 Berlin Almanya
27/06/2015 Londra İngiltere
10 TAKIM, 20 SÜRÜCÜ VE 40 YARIŞ OTOMOBİLİ
FIA Formula-e şampiyonasına her biri iki otomobilden oluşan on takım katılacak. Açılış sezonunda katılımcıların kalite düzeyi oldukça yüksek olacak çünkü onaylanan sürücülerin 10’u kariyerlerinin belli bir noktasında Formula 1’de yarışlara katılmıştı. Yarışlarda, sürücülere iki adet tek kişilik yarış otomobili sunulacak; onlar da uygun gördüklerini kullanacaklar. Yarış esnasında ise tek bir zorunlu otomobil değişikliği yapılabilecek.
YENİLİKÇİ BİR YARIŞ FORMATI
Her yarışta aynı format kullanılacak. Her ayak bir günlük etkinlikten oluşacak; böylece hem ev sahibi şehir hem de yerel halkın olumsuz etkilenmemesi sağlanacak. Bu aynı zamanda takımların işletim maliyetlerini de aşağıya çekecek. Etkinlikleri izleyen yarışseverler için ise hiç bir kısıtlama söz konusu değil. Otomobillerin düşük gürültü seviyeleri sayesinde yarışlar esnasında konserler organize edilmesi bile mümkün!
Sabah düzenlenecek olan iki antrenmanla sürücüler ve takımlar, pisti tanıma fırsatı elde edecek ve son ayarları yapabilecekler. Öğleden hemen sonra ise dört tane 10 dakikalık oturumla sıralama yapılacak. Burada, her grupta beş otomobil pole pozisyonu için mücadele edecek.
Yarış – ya da diğer adıyla ePrix – her pilotun otomobil değiştirmesi için zorunlu pit-stop ile birlikte yaklaşık 1 saat sürecek. Tam güce (200kW – 270bg) izin verilen antrenman ve sıralama turlarının aksine yarışlar esnasında güç sınırlaması uygulanacak (150kW – 202bg). Online fan’lara sahip en popüler üç sürücü ise FanBoost ile ödüllendirilecek (beş saniye boyunca 180kW).
Puanlar ise yarışı ilk 10 içinde bitiren sürücülere standart FIA ölçeğine göre verilecek (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 ve 1 puan). Pole pozisyonunu alan sürücüye üç bonus puan verilecek. En hızlı tur sahibine ise iki puan verilecek. Sürücüler Dünya Şampiyonu unvanı ise sezon sonunda en faza puanı alan kişiye sunulacak. Üreticiler Dünya Şampiyonluğuna ise her iki otomobilin elde ettiği sonuçlar sayılarak karar verilecek.
SPARK-RENAULT SRT_01E: RENAULT SPORT
UZMANLIĞI İLE TASARLANAN TEK KİŞİLİK OTOMOBİL
FIA Formula E şampiyonası için öze olarak geliştirilen Spark-Renault SRT_01E, motor sporları dünyasındaki bazı en büyük isimlerin teknik uzmanlığı ile donatıldı. Otomobilin elektrikli aktarma organlarındaki mimari, sistem entegrasyonu, aktarma organlarının elektrik güvenliği ve performansına ilişkin optimizasyon çalışmaları Renault Sport mühendislerince gerçekleştirildi.
RENAULT İÇİN NET BİR SEÇİM
Resmi olarak 15 Mayıs 2013’te teyit edilen Renault, Formula E Holdings ve Spark Racing Technologies ortaklığı, sıfır emisyonlu otomobiller alanında pazar lideri durumundaki üretici açısından çok ‘kolaydı’. Halihazırda satışta olan ve dört modelden oluşan Z.E. serisi sayesinde Renault, sunduğu çözümlerin güvenilirliğini ve kusursuzluğunu gözler önüne sermek için bu fırsatı kaçırmadı. FIA Formula E şampiyonası aynı zamanda eşsiz bir teknolojik laboratuvar görevi görüyor.
PROJE MİMARI ROLÜ
Renault Sport, spor ve yarış otomobillerinin tasarım, geliştirme ve pazarlanmasında sahip olduğu deneyim sayesinde projeyi yönetme işini üstlenebilecek en uygun ortaktı. Tasarım safhası için oluşturulan ekipte Renault Sport’tan uzmanlar yer alıyordu. KERS (Kinetic Energy Recovery System – Kinetik Enerji Depolama Sistemi) F1 dünya şampiyonasında ilk kez 2009 senesinde kullanıldı. Ardından da 2014’te elektrikli motora geçildi. Bu sayede Renault, enerji depolama ve kullanımı konusunda eşsiz bir know-how elde etti. Viry-Châtillon’dai ekipler aynı zamanda uygun ölçüm, analiz ve simülasyon ekipmanlarını da sahip.
Tek koltuklu otomobil yarışlarındaki tüm araçlar gibi Spark-Renault SRT_01E için de performans düzeyine, maliyetine ve uyumluluğuna göre parçalar seçildi. Mimar, gelişim süreci boyunca en baştaki spesifikasyonlara uyulmasını temin etmelidir.
“Spark-Renault SRT_01E’nin geliştirilmesi teknolojik araştırma ile ilgiliydi. Şu anda yüksek performanslı elektrikli motorlar alanında birkaç uzman var. Dahası, güvenlik, ağırlık ve maliyet gibi başa çıkılması gereken başka konular da mevcuttu. Araçtaki pil karmaşıklığın sadeleşmiş hali gibidir: ilk bakışta tek parça gibi duran ürün aslında 4 binden fazla parçadan oluşuyor! Ünitenin içi o kadar yoğun ki, sadece 300 litrelik hacmin sadece %2’si havadan oluşuyor. Bu son derece hassas parçanın her hangi bir kaza anında kusursuz bir şekilde korunması da gerekiyordu. Karşılaştığımız diğer tüm zorluklar gibi bunun da üstesinden geldik. Renault, Formula-e’nin Kurucu Ortaklarından bir tanesi sıfatıyla kendi know-how’ını sundu. Sonuç olarak da bir gün Z.E. serisinde göreceğimiz pek çok teknolojik yarar elde etti.”
Christophe Chapelain, Renault Sport Technologies Teknik Müdürü
MOTOR SPORLARININ EN BÜYÜKLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
Tamamen yeni bir tek koltuklu otomobilin üretilmesi başlı başına bir teknolojik zorluk oldu. Formula-E Holdingleri ve Spark Racing Technologies bu proje için motor sporları dünyasının bazı en büyük isimleri ile güç birliği yaptı:
– Spark Racing Technology –Frédéric Vasseur tarafından kurulan bu şirket, 40 otomobilin mekanik tasarımını (süspansiyon ve aerodinamik) ve montajını yaptı.
– Dallara – Bu İtalyan firması, FIA’nın F1 2014 güvenlik standartlarına uygun monokok karbon-elyaf ve bal peteği şekilli şasini temin etti.
– Renault Sport – Elektrikli güç aktarma organlarının mimarı olan üretici aynı zamanda sistem entegrasyonu, aktarma organlarının elektrik güvenliği ve performansına ilişkin optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirildi.
– McLaren Electronic Systems – Direksiyondan kumandalı 5 vitesli Hewland sıralı şanzıman ile birlikte kullanılan elektrikli motor ve invertör süper-otomobil P1’den türetildi.
– Williams Advanced Engineering –Williams Group’un mühendislik alanındaki bağlı şirketi pilleri ve elektronik yönetim sistemini tasarlayıp üretti.
– Michelin – Ünlü lastik üreticisi hem ıslak hem de kuru zeminde kullanılabilecek 18 inçlik dişli lastikleri imal etti.
ÖNCELİK GÜVENLİK
Yarış serileri caddelerden oluşan pistlerde koşulacağı için Formula-e’nin güvenlik açısından sınırları zorlaması gerekiyordu. Örneğin aracın gövdesi, lastiklerin dolanması halinde havalanmayacak şekilde tasarlandı.
Renault’nun yol güvenlik uzmanları pillerin suya batması veya yangın gibi ekstrem durumlarla baş edebilmek amacıyla tüm bildiklerini ortaya koydu. Elde edilen son derece ileri bilgiler, bu yeni motor sporları dalının gereklerine uygun görevlilerin eğitilmesine imkan tanıyacak.
YARIŞAN TAKIMLAR İÇİN TEKNİK DESTEK
Renault Sport Technologies, yarış otomobilinin tasarlanmasında ve geliştirilmesinde üstlendiği role ek olarak tüm takımlara Spark-Renault SRT_01E’leri ile ilgili teknik destek de sağlayacak. Mühendis Roberto Dlacic FIA Formula-e test oturumlarında ve toplantılarında hazır bulunacak ve sürekli gelişim anlayışıyla yarışmacılar adına teknik verileri derleyip özetleyecek.
E.DAMS-RENAULT FORMULA-E TAKIMI:
RENAULT YARIŞA BAŞLIYOR!
Eski motor sporları tutkunları ve Renault Sport takımları sadece puanların sayılması ile tatmin olmadı… Bu nedenle Renault, serilerde yer alan 10 takımın biri ile güçlerini birleştirmeye ve yarışa katılmaya karar verdi. e.dams-Renault takımı, sürücüleri Sébastien Buemi ve Nicolas Prost ile 2014-2015 sezonunun lider katılımcılarından olacak gibi görünüyor.
FIA FORMULA E ŞAMPİYONASI’NDA YER ALAN TEK FRANSIZ TAKIM
Jean-Paul Driot ve Alain Prost, e.dams’ı kurmak için güçlerini birleştireceklerini 24 Ekim 2013 tarihinde açıkladılar. FIA Formula-e şampiyonası için özel olarak oluşturulan bu yeni takım, 1988’de Jean-Paul Driot ve René Arnoux tarafından kurulan ve 11 uluslararası tek koltuklu otomobil unvanını elinde bulunduran Dams’ın lojistik ve teknik tesisleri tarafından destekleniyor.
Renault, geçen yılın Haziran ayında bir adım daha atarak yarışlarda yer alan tek Fransız takımına unvan ortağı olarak şampiyonaya dahil oldu. Söz konusu yatırım markanın yarışmayı deneyimlemesini ve şampiyonanın sıra dışı takımlarından bir tanesi ile birlikte çok değerli tecrübeler elde etmesine imkân verecek.
““e.dams-Renault ile yapılan söz konusu ortaklık sayesinde Renault Sport, Formula E Şampiyonası’na daha fazla oranda katılım sağlayacak. Seriler eşsiz olacak ve motor sporları yeni bir çağa taşınacak. Renault, böylesine yeni bir olayda rol oynadığı için son derece gururlu. Alain’i ve Jean-Paul’ü çok iyi tanıyoruz; sahip oldukları uzmanlık onları yüksek kaliteli ortak haline getiriyor. e.dams-Renault’ya dahil olmamız gerçekleştirdiğimiz katılımda kilit rol oynayacak ve Formula E’yi geliştirme çabalarımıza destek sağlayacak. Bizler aynı zamanda serilerin ilk yılında takımların kullanacağı Spark-Renault otomobiller konusunda Spark ile yapılan işbirliğinden de memnunuz. Ve görünen o ki, katılım sağlayan bütün takımlara olası en iyi teknik servisi sunmak için Spark’a yardımcı olmaya devam edeceğiz.”
Renault Sport Technologies Genel Müdürü Patrice Ratti
“Jean-Paul Driot ve ben söz konusu yeni macerada Renault ile bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Büyük ortak olarak Renault’nun tercih edilmesi, markanın motorsporlarındaki sıra dışı geçmişi ve elektrik motorlu araçlar alanındaki uzmanlığı sebebiyle doğal bir sonuçtu. Ben şahsen Renault ile çalışma fikrinden ve ortaklığımızda yeni bir sayfa açıyor olmaktan heyecan duyuyorum. Bu girişimimizin başarılı olacağına inanıyorum. Sezonun ilk yarışları için aktif biçimde hazırlanıyoruz. Şampiyona başta teknoloji ve yarış formatı olmak üzere her şeyiyle yeni olduğundan çok heyecan verici bir macera bizi bekliyor. Anlayacağınız, çok heyecan dolu günler geçiriyoruz.”
Renault Elçisi ve e.dams kurucu ortağı Alain Prost
“Bu yeni şampiyonada mücadele etmek ve sahip olunan uzmanlıkları birleştirmek açısından Renault bizim içn en ideal ortak olarak görünüyordu. Dams takımı, 26 senelik geçmişinde sıra dışı başarılara imza attı. Bu şekilde hem motor sporları dünyasında hem de elektrik motorlu araçlar alanında kendini kanıtlamış bir ortağı destekleyebilecek güçte. Dams’ın aynı zamanda World Series By Renault’da yarıştığını da unutmamalıyız. Paylaştığımız tarihçemize, e.dams Renault takımının kurulmasıyla yeni sayfalar eklenecek.”
e.dams kurucu ortağı Jean-Paul Driot
SEZONUN AÇILIŞ YARIŞMASINA HAZIR BİR TAKIM!
Temmuz ve Ağustos ayları boyunca gerçekleştirilen beş test günü sayesinde sürücüler, mühendisler ve tamirciler otomobilleri tanıma fırsatı buldu. Test oturumları Donington yarış pistinde yapıldı.
e.dams-Renault daha şimdiden ses getirdi çünkü Sébastien Buemi söz konusu beş günün dördünde en hızlı zamanları elde etti. 19 Ağustos’ta, yani bu tek koltuklu otomobillerin Çin’de ilk kez piste çıkmadan evvelki son oturumunda Buemi ve Nicolas Prost ilk ikiye bile girmeyi başardı!
NICOLAS PROST
Dört kez Formula 1 dünya şampiyonu olmuş bir ismin oğlu olmasına rağmen Nicolas Prost’a eğitimini bitrdikten sonra motorsporlarına katılmasına izin verildi! Karting yapmadan 2003 senesinde Formula Renault Campus için golf oynamaya başladı. Tek koltuklu otomobil kariyerine ise Formula Renault 2.0, Formula Renault 3.5 Series, İspanyol F3, Euroseries 3000 (bunu 2008’de kazandı) ve A1GP ile devam etti. 2009 yılında dayanıklılık yarışlarına geçti ve Rebellion Racing takımının kilit üyelerinden biri haline geldi. 2012 ve 2014’te is Le Mans 24 Yarışını dördüncü bitirdi. Prost aynı zamanda Lotus F1 Takımı için gelişim sürücülüğü yapıyor.
Nicolas Prost, bugüne kadar bir sıfır emisyon şampiyonasında birinci gelen ilk kişi olarak anılmaya devam edecek zira elektrikli Andros Trophy’nin ilk iki edisyonunu kazandı!
– 18/08/1981’de Saint-Chamond, Fransa’da doğdu
– Fechy, İsviçre’de yaşıyor
– 2014: Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında şu anda 3’üncü
– 2013: Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında 6’ncılık
– 2012: Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında 4’üncülük
– 2011: Le Mans serilerinde 1’incilik ve Electric Andros Trophy’de 1’incilik
– 2010: FIA GT1 şampiyonasında 5’incilik ve Electric Andros Trophy’de 1’incilik
– 2009: A1GP 5’incilik ve Le Mans serilerinde 5’incilik
– 2008: Euroseries 3000’de 1’incilik
– 2007: İspanyol F3 şampiyonasında 3’üncülük
– 2006: İspanyol F3 şampiyonasında 4’üncülük
– 2005: Fransız Formula Renault şampiyonasında 10’unculuk
– 2004: Fransız Formula Renault şampiyonasında 18’incilik
– 2003: Fransız Formula Renault Campus şampiyonasında 10’unculuk
SÉBASTIEN BUEMI
Sébastien Buemi tek koltuklu otomobil yarışlarına Karting’de elde ettiği parlak bir kariyerden sonra geçiş yaptı. O zamanki rakipleri arasında Sebastian Vettel vardı. Henüz 15 yaşındayken F1’deki ilk testi takiben Formula Renault 2.0 ve F3 Euro Series’te ve GP2’de olgunlaştı. Red Bull Junior Takımı rehberliğinde 2009’da ilk kez F1’de göründü. Toro Rosso’da ilk kez katıldığı Gradn Prix’de ilk puanlarını aldı! Üç sezonun ardından, bu sporun zirvesindeyken yedek sürücü olarak Red Bull ailesinin bir üyesi olarak kalmaya devam etti.
Dayanıklılık yarışlarında ise 2013’ten beri kendini geliştiriyor. İlk kez katıldığı Le Mans 24 Yarışında ikinci olan Sébastien Buemi FIA WEC’in şu anki lideri.
– 31/10/1988 Aigle, İsviçre’de doğdu
– Monaco’da yaşıyor
– 2014: Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında şu anda 1’inci
– 2013: Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında 3’üncülük
– 2012: Red Bull Racing yedek sürücüsü
– 2011: Formula 1 Dünya Şampiyonasında 15’incilik
– 2010: Formula 1 World Şampiyonasında 16’ncılık
– 2009: Formula 1 World Şampiyonasında 16’ncılık
– 2008: GP2 Series’te 6’ncılık ve GP2 Asya’da 2’ncilik
– 2007: F3 Euro Series’te 2’ncilik
– 2006: F3 Euro Series’te 12’ncilik
– 2005: Formula BMW ADAC’ta 2’ncilik
– 2004: Formula BMW ADAC’ta 3’üncülük
TARİHÇE
Temmuz 2011 FIA, elektrik motorlu yarış otomobili şampiyonası için uygulama sürecini başlattı
7 Aralık 2011 Formula E şampiyonası resmen teyit edildi
27 Ağustos 2012 FIA ve Formula-e Holdingleri arasında anlaşma imzalandı
Kasım 2012 Formula-e Holdingleri ve Spark Racing Technology arasında anlaşma imzalandı
15 Mayıs 2013 Formula-e Holdingleri, Spark ve Renault arasında ortaklık arasında anlaşma imzalandı
10 Eylül 2013 Spark-Renault SRT_01E Frankfurt Otomobil Fuarı’nda (Almanya) ilk kez gösterildi
24 Ekim 2013 e.dams takımının kurulması
20 Kasım 2013 Spark-Renault SRT_01E’nin La Ferté Gaucher’deki (Fransa) ilk testleri
6 Ocak 2014 Spark-Renault SRT01_E’nin in Las Vegas’ta (ABD) halka gösterilmesi
16 Mayıs 2014 İlk 10 otomobilin takımlara teslimi
30 Haziran 2014 e.dams-Renault takımının tanıtılması
3-4 Temmuz 2014 Donington’da (İngiltere) toplu test
9-10 Temmuz 2014 Donington’da toplu test
22 Temmuz 2014 Son 10 otomobilin takımlara teslimi
19 Ağustos 2014 Donington’da toplu test
13 Eylül 2014 FIA Formula-e şampiyonasının Beijing’deki (Çin) açılışı